Opplev gleden som kun hjemmebakt grovt surdeigsbrød kan gi. Kombinasjonen av rug, hvetemel og helkorn gir en deilig smak og en tilfredsstillende tekstur. Dette brødet passer perfekt både til frokost, som tilbehør til supper, eller bare for å nyte alene med litt smør.
Ingredienser
55 g aktiv surdeigsstarter
280 g vann
15 g honning
100 g sammalt rugmel
260 g hvetemel
40 g sammalt hvetemel
7 g fint havsalt
Slik gjør du
- I kjøkkenmaskinens bolle, bland sammen surdeigsstarter, lunkent vann og honning ved hjelp av vispen. Dette bidrar til å aktivere gjæren i starteren og forbereder den for de kommende ingrediensene.
- Skift til eltekroken, og tilsett deretter alle meltypene (hvetemel, sammalt hvetemel og sammalt rugmel). Bland på lav hastighet (1-3) eller bruk eltemodus til du får en grov, røff deig. Dette sikrer at alle ingrediensene blir jevnt fordelt og skal ikke ta mer enn 30 sekunder.
- La deigen hvile i bollen, dekket med et fuktig klede, i én time. Dette steget tillater melet å absorbere vannet, noe som utvikler gluten og forbedrer deigens tekstur.
- Strø havsalt over deigen. Elt deigen med kjøkkenmaskinen på lav hastighet i 2 minutter, tre ganger, med 30 minutters hvile mellom hver elting. Dekk så bollen og la deigen hvile i 30 minutter.
- La deigen hvile, dekket, til den har steget ca. 75% i størrelse, noe som vanligvis tar mellom 5-7 timer.
- Støv arbeidsflaten lett med mel og forsiktig form deigen til ønsket form. La den hvile i 15 minutter.
- Plasser deigen i en melstøvet banneton (hevekurv), med sømmen opp. La den gå gjennom sin siste heving på benken i ca. 1 1/2 til 2 timer ved 21°C, eller over natten i kjøleskapet, dekket med fuktig klut eller plastikkfolie.
- Forvarm ovnen til 245°C med en støpejernsgryte inni. Vend deigen forsiktig ut på et bakepapir og lag små rifter i toppen av deigen med en skarp kniv. Sett deigen i støpejernsgryten, dekk til og reduser varmen til 230°C. Stek med lokk i 20 minutter. Etter det har gått 20 minmutter kan du fjerne lokket.
- Senk temperaturen til 220°C og stek i ytterligere 25 minutter. Brødet skal nå være gyldenbrunt og sprøtt.
- Ta brødet ut av ovnen og avkjøl på en rist i minst en time før du skjærer i det. Dersom du skjærer opp brødet før det har gått minst en time, vil du dessverre ende opp med et gummiaktig brød.